måndag, oktober 02, 2006

Nationaldagen i Kinas rikaste stad, Shenzhen...

Kinas Nationaldag = Ledig....

...då var Willy, Fred, Thomas och jag tvungna att ta TurboJeten från Macau över The River Perl Delta, till en av de fyra stora städerna runt deltat, mångmiljonstaden Shenzhen [shentjään]!! (Bilden Ovan, Norsk-Svensken Willy under den Kinesiska flaggan...de måå du akkurat göre!)

Nu när man äntligen har skaffat sitt kinesiska Multi-Entry-VISA, så var det dags att för första gången besöka en äkta kinesisk stad. Hong Kong och Macau är rätt koloni-inspirerade om man jämför med Shenzhen.

Skillnaden är stor mellan Macau och Shenzhen! För det första finns det INGA västerlänningar i SZ, ingen talar engelska, man blir uttittad, och det känns äntligen som jag är i det riktiga KINA :-) !


Trafkistockning i Shenzhen...

....sopsortering?

Hög Kriminalitet i Shenzhen ?


Efter att vi hade checkat in på vårat trestjärniga hotell, så skulle vi ut leta efter ett sköjsigt ställe att käka på. Helt plötsligt kommer en kille fram till oss och frågar om vi skulle vilja bo på hans hotell...innan vi hann säga eller göra något kommer två poliser fram och med en samurajsvärds-liknande batong drar tag i killen, och föser honom till sidan av gatan. Bilden ovan är de sista sekunderna vi ser av honom...vill nog inte veta vad som hände med honom. Stämningen var i alla fall på "Jag-ser-mig-omkring-och-håller-hårt-i-plånboken!"-nivån



Shenzen är Kinas rikaste stad, om man ser till handelsutbytet. Staden var den första staden i landet som Kommunistpartiet experimenterade med "kapitalismen", och även för att bli en stark motpol till Hong Kong, som är grannstad med Shenzhen. Därav blev den, såsom HK och Macau, en s.k Special Administrative Region "SAR", d.v.s att dem kan mer eller "mindre" styra över sig själv utan att Kommunistpartiet i Peking lägger sig i.


"Young Turks", träffade faktiskt 5-6 stycken turkiska affärsmän från Antalya i Shenzhen, spelar ingen roll vart man än är i världen så träffar man alltid "Young Turks"..ne mutlu türküm diyene ! :-)

Tiggare, Hallickar, utstötta och fattiga människor fanns det mer synligt i Shenzhen än de andra SAR-regionerna...




Utsikten från en roterande restuarang högst uppe på 50:nde våningen, i en skyskrapa som jag har glömt namnet på ... :-)

Dag 2 i Shenzhen spenderade vi på Minsk World. Det är ett Ryskt krisgskepp som Ryssarna donerade till Kineserna under 90-talet. Som ni ser från bilderna så känns det verkligen som man är i en Kommunistisk stat...

"General Kirilikov, preparing for launch ....
...all ignitions are set...

....now we must destroy the american capitalist!" :-)

Bilden nedan visar "den perfekte arbetaren", med hackan och skäran i bakgrunden, liknar faktiskt Mr Fred Reinfeldt från halsen upp, fast kroppen ser mer ut som min ;-)


P.S Don Thomaso, Rrrrrrrrrrrr Siiiiii Raaaaaaaa...hayyaaa!

1 kommentar:

Citychic in Lisbon sa...

Åh nej turisterna har kommit till stan.... :P